Bīstams tropu un mežu iedzīvotājs - meža savvaļas cūka

Meža plēsējs un tikai milzīgs zvērs - liela meža cūka. Šī savvaļas cūka nav nekaitīga, bet gan agresīva. Kā mēs saņemam šādus paziņojumus un vai šis dzīvnieks patiešām ir bīstams? Piedāvājam uzzināt tālāk.

Funkcijas

Zooloģisti apgalvo, ka lielais meža cūka līdz šim ir viens no vismazāk pētītajiem dzīvniekiem. Un viss, jo tas kļuva zināms par tās pastāvēšanu tikai XX gadsimta sākumā. Šiem dzīvniekiem ir diezgan neparasts raksturs, tie nav labi saskarē ar cilvēku, bet ar pietiekamu labvēlības pakāpi tie ir labi pieradināti.. Pašlaik meža cūku etniskajā dzimtenē tas tiek medīts.

Faktiski dzīvnieks ir divu problēmu avots: cūku mēra vīrusa nesējs un kultūraugu kaitēklis. Tieši tāpēc, ka šīs divas nianses iznīcina savvaļas cūkas un mežacūkas, bet tās neapzinās, jo šie dzīvnieki ir ļoti auglīgi un šķirni visu gadu.

Izcelsme

Pirmo reizi lielo meža cūku 1904. gadā raksturo dabaszinātnieks Olfields Thomas. Vēlāk viņai tika piešķirts latīņu vārds Hylochoerus meinertzhageni (nosaukts R. Meinerzhagena, arī dabas zinātnieks no Lielbritānijas). Pirmie eksemplāri, pēc zinātnieku domām, parādījās Āfrikā tuvāk pussalas reģionam.

Tomēr vislielākais savvaļas mežu cūku populācijas dzīvo Kongo, Kamerūnā, Zairē un Gabonā. Meža savvaļas cūku vietējās šķirnes dzīvo Ukrainā, Krievijā, Baltkrievijā, kā arī Amerikā un Āzijā. Tagad šī dzīvnieku suga atrodama visur, kur ir kurls mežs.

Izskats

Savvaļas cūku izmērs ir iespaidīgs - vidējā indivīda svars ir aptuveni 76 kg, bet lielākais - 275 kg. Izaugsme sasniedz 110 cm, garums līdz 210 cm, vīrieši vienmēr ir augstāki un lielāki nekā sievietes. Visa dzīvnieka ķermenis ir pārklāts ar cietu melnu vilnu, un ir arī pelēki spilveni. Jo vecāka ir cūka, jo vairāk tā kļūst kails. Vīriešu galva izceļas un šķiet liela attiecībā pret ķermeni. Vīriešiem ir skaidri izteiktas arī "vaigiem" vai "mezgliem", kas izliekas bez izliekumiem, kas pārsniedz virsū.

Šie izvirzījumi aizsargā mežacūkas cīņās pret sievietēm un teritoriju, kā arī aizsargā dzīvnieka acis no skrāpējumiem, kad tie tiek pārvilkti caur bieziem krūmiem. Raksturīga izskata detaļa: maza parūka uz pieres un kakla. Sieviešu un vīriešu astes ar nelielu pušķi, kas ir samērā garas, slēpjas tieši paralēli zemei. Arī savvaļas meža cūkām ir īpaši dziedzeri, kas rada smaržu noslēpumu.

Nepatīkama smarža cilvēkiem parasti ir spēcīgāka vīriešiem, lai gan sievietes "smaržo saldu" ne mazāk. Tāpēc dzīvnieki atzīmē teritoriju, atpazīst viens otru un viņu jauniešus. Meža cūku kājas ar četrām kājām, sānu pirkstu nav stipri attīstītas. Sieviešu mezgliņš ir gandrīz nemanāms, turklāt viņiem trūkst fangs. Bet vīriešu fangs var būt tik garš, ka tas pat pagriež, bet tas ir diezgan reti.

Pavairošana un pēcnācēji

Spēcīgs vīrietis ir ne tikai ganāmpulka galva, bet arī galvenais dāmu vīrietis. Tā kā savvaļas savvaļas cūkas bieži dzīvo aptuveni 20 cilvēku ganāmpulkos, vīrietis cenšas pēc iespējas vairāk sieviešu. Bet biežāk katrai ganāmpulka cūkai ir savs, uzvarot cīņā, vīrietis. Vīriešu hierarhiju atbalsta īpašas cīņas sievietēm. Divas mežacūkas paātrinās, un tad saduras pieres. Spēcīgākais kļūst par ganāmpulka galvu un vienmēr saglabā sevi atsevišķi.

Audzēšanas meža cūkas ir ļoti aktīvas. Sievietēm iestājas grūtniecība gandrīz tūlīt pēc pēcnācēju dzimšanas, lai sivēni dzimtu ik pēc 4–5 mēnešiem. Indivīdu skaits pakaišā no 2 līdz 4 mežacūkām. Pirms bērna piedzimšanas meža cūka atstāj kopēju ganāmpulku un pati par sevi organizē „ligzdu” dzimšanai. Pēc tam, kad bērni piedzimst un aug nedaudz (nedēļu vēlāk), sieviete atgriežas ganāmpulkā. Savvaļas mežacūkas ir lielisks viņu dāmu un pēcnācēju aizstāvis, ļoti agresīvi apsargājot teritoriju no svešiniekiem.

Cūkas bieži baro cūku kaimiņus, ne tikai viņu mātes. Tas ir ģenētiski saistīts ar faktu, ka tikai 1-2 bērni izdzīvo no 4 sivēnu pakaišiem. Visbiežāk mežacūkas medī hyenas, turklāt paši savvaļas cūkas nejauši ievaino jauniešus, nospiežot tos kopā ar viņiem ligzdā. Seksuāls briedums jauniešiem sākas 1,5 gadus. Nākamajā video mežacūkā ar kubu rezervē.

Dzīves veids

Mīļākie biotopi - tropu meži un meži kopumā. Meža cūkas var uzkāpt ļoti augstu - kalnos, līdz tropiku visbiežāk sastopamajiem biezokņiem. Ja teritorija tiek apsargāta, cūkas aktīvi darbojas dienas laikā un naktī. Vairāk brīvos apstākļos plēsējs cenšas medīt galvenokārt naktī. Ģimene meža cūkām asinīs - tie ir ļoti saskarē, tāpat kā radinieku sabiedrība. Reti ir mazāk nekā 10 indivīdu sociālā grupa.

Viens ganāmpulks parasti dzīvo un medī savas klana teritorijā (apmēram 20 kv. Km). Tēviņš atzīmē savu teritoriju ar slepenu noslēpumu, un ārvalstnieki nepiedzīvo ārzemēs. Regulāri ganāmpulku maršruti: uz laistīšanas vietu un ganīšanas vietu (platības ar biezu zāli). Turklāt ganāmpulks obligāti apmeklē dūņu peļķes, kur jaunieši arī peld. Kad netīrumi izžūst, cūkas berzē muguras virsmu pret kokiem, lai atbrīvotos no atkritumiem un kļūtu tīrāki.

Jauda

Pārtikas meklējumi meža savvaļas cūkām notiek kolektīvi. Viņi ēd visu, kas nāk un ko var uzskatīt par ēdamu. Āfrikas zemēs cūkas parasti ēd augļus un augus, jaunus dzinumus. Citos reģionos viņi ēd ogas, ozolzīles, kukaiņus un pat mazus grauzējus. Lielos daudzumos vasarā un rudenī ēd zāli. Savvaļas meža cūkas labprāt kropļo bambusu, lianas (ja tās dzīvo tropos). Vistas un mežacūkas sagrauj putnu ligzdas, ēdot olas.

Nav izslēgts ēdiens, jo īpaši tas, ko pēc medībām atstāja lielāki plēsēji. Kursā ir arī kukaiņu kāpuri, ciema kultūras kultūras. Tāpēc meža cūkas cenšas nobiedēt kultivēto zemi un iznīcināt. Viņi ēd mežacūkas un termitus, sagraujot savas mājas - termitāres. Tāpēc dzīvnieki iegūst minerālu sāļus, kas dabā nav tieši pieejami.

Interesanti fakti

  • No neapstrādātas, izturīgas meža cūku ādas, afrikāņu ciltis šūts militārus vairogus pirms vairākiem gadiem;
  • Meža cūkas ir mežacūkas tuvākais radinieks;
  • Ganāmpulka hierarhija nozīmē skaidrus noteikumus - indivīdi, kas ir jaunāki un vājāki, vienmēr iet aiz līdera, līderis virzās uz priekšu un sievietes - pašā beigās;
  • Meža cūku galvaskausi ir sava veida trofeja kolekcionāriem, īpaši, ja galvaskausus saglabā galvaskausā;
  • Vīriešu galvas priekšējā daļa iztur triecienu, kas sver vairāk nekā 200 kg.

Загрузка...

Загрузка...

Populārākas Kategorijas